torstai 13. syyskuuta 2018

Maa-artisokkakeitto

Juhlistimme viikonloppuna hääpäiväämme syömällä rapuja. Alkuruokana lusikoimme ihanan pehmeää maa-artisokkakeittoa. Maa-artisokka on tarkan kuorijan kauhu mutta kun raaskii kuoria vähän reilummalla otteella, hommasta selviää kyllä hyvin. Jos onnistut pesemään artisokat kunnolla, ne voi kypsentää myös kuorineen. Kuoritut artisokat kannattaa laittaa veteen, jotteivat vaaleat mukulat tummu. 

Keitto syntyy yksinkertaisista aineista: muutamasta perunasta, sipulista ja pussillisesta kuorittuja artisokkia, unohtamatta viimeisenä lisättyä kermavaahtoa, joka tuo keittoon samettisuuden ja kuohkeuden.


Maa-artisokkakeitto

1 pieni sipuli
2 jauhoista perunaa
500 g maa-artisokkaa
1 rkl voita kuullottamiseen
4-5 dl vettä
suolaa ja pippuria
1 dl kevyesti vaahdotettua kermaa

pinnalle kuivattuja suppilovahveroita murusteltuina

Kuori ja paloittele sipuli, peruna ja maa-artisokat reiluiksi lohkoiksi.  Kuullota kasviksia hetki ja lisää vesi, mausta suolalla. Kiehauta keitto ja kypsennä kasvikset pehmeäksi. Soseuta keitto samettiseksi sauvasekoittimella ja kuumenna kiehuvaksi.
Vaahdota kermavaahto löysäksi vaahdoksi ja lisää kuuman keiton joukkoon varovasti sekoitellen. Murustele pinnalle kuivattuja sieniä tai esimerkiksi nopeasti paahdettuja auringonkukansiemeniä.

Ravut söimme paahtoleivän, tillin ja voin kera. Tytär ei piittaa ravuista, eivätkä ne ole Pikkuveljellekään erityinen herkku, joten me saimme syödä saksiniekat tällä kertaa kaksin. Ravut oli keitetty jo aiemmin loppukesästä ja pakastettu liemessään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.