maanantai 10. syyskuuta 2018

Kesäkurpitsa-linssipaistos

Kaappiin oli kertynyt yhtä sun toista kasvista ja kesän ulkona kasvaneet tomaatit kypsyivät pöydällä hyvää vauhtia. Kesäkurpitsaakin oli, joten näistä aineista valmistui herkullinen ja tuhti vuoka.  Raastoin juurekset hienoksi ja valmistin niistä tomaattimurskan ja punaisten linssien kanssa kastikkeen. Kesäkurpitsan viipaloin aivan ohueksi juustohöylällä ja kasasin paistoksen lasagnen tapaan kerroksittain. Väliin raastoin jääkaapista löytyneet juustonpalaset. Uunissa pidin vain sen aikaa, että päälle ripoteltu juustoraaste sai vähän väriä, reilu parikymmentä minuuttia riitti.

Päämaistaja sai työkaveriltaan pussillisen pieniä, herkullisia itse kasvatettuja chilejä ja silppusin mukaan myös yhden keltaisen pikkuchilin. Ilahduin tuomisista valtavasti ja olemmekin nyt herkutelleet juuri sopivan tulisilla chileillä! Pitäisiköhän ensi kesänä kokeilla itsekin chilinkasvatusta?

Vuoan ulkonäkö on... no, näyttää kesäkurpitsapaistokselta. Maku on kuitenkin oikein mainio!

Sekaan käy oikein hyvin kaikki nahistumisuhan alla olevat juurekset ja kasvikset. Samoin paistokseen voi viipaloida vaikka mozzarellajuustoa tai kastikkeeseen voi sujauttaa kermapurkin loput. Jos haluat vielä ruokaisampaa paistosta, laita väliin edelliseltä aterialta jäänyttä kypsää riisiä.


Kesäkurpitsa-linssivuoka

2 dl kuivattuja punaisia linssejä
n 4-5 dl vettä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 varsisellerinvarsi
1 chili
currya, jeeraa, savupaprikaa
öljyä paistamiseen
2 porkkanaa
pienet palaset selleriä ja palsternakkaa tai muita jääkaapista löytyneitä juureksia
1 tölkki tomaattimurskaa
1 rkl tummaa sokeria
kourallinen tuoretta basilikaa
suolaa ja mustapippuria
1 kesäkurpitsa
10 kirsikkatomaattia
desi tai pari raastettua juustoa

Huuhtele linssit lävikössä ja keitä vedessä parikymmentä minuuttia. Valmista sillä aikaa kastike. Sillpua sipulit, varsiselleri ja chili ja kuullota niitä öljyssä mausteiden kanssa. Lisää sekaan raastettu porkkana ja juurekset, jatka paistamista hetki ja kaada sekaan tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskatölkki vedellä ja kaada myös vesi sekaan, noin puoli tölkkiä riittää, kastike saa olla melko paksua. Lisää sokeri ja valutetut linssit ja hauduta kastiketta hetken, lisää sitten silputtu basilika ja mausta suolalla ja pippurilla.
Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin ohueksi, esimerkiksi juustohöylällä. Yritin viipaloida ensin mandoliinilla mutta sillä tuli ainakin minulla liian paksuja siivuja. Halkaise kirsikkatomaatit ja raasta tai pilko juusto hienoksi. Kasaa vuokaan ensin kastiketta, sitten vähän juustoraastetta ja muutama kirsikkatomaatti ja päälle kesäkurpisasiivuja. Jatka näin muutama kerros, että kastike loppuu ja peitä koko komeus kesäkurpitsasiivuilla, ripottele loppu juustoraaste päälle ja laita vuoka 200 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi, että juusto sulaa ja saa väriä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.