perjantai 18. toukokuuta 2018

Parhaimmat hampurilaissämpylät

Kun itse tehdyt hampurilaiset täyttää mozzarellalla ja persiljapestolla lopputulos on loistava! Herkullisten hampurilaisten valmistus aloitetaan sämpylöiden  valmistuksella, sillä parhaimpaan lopputulokseen päästään melko pitkällä kohotusajalla. Ohje on napattu vuosia sitten Turun Sanomien ruokasivulta. Taikinasta voi tehdä sekä hampurilaissämpylöitä että hot dog-sämpylöitä.

Hampurilaissämpylät
5 dl täysmaitoa
75 g hiivaa
12 dl vehnäjauhoja
50 g huoneenlämpöistä voita
1 rkl suolaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sekaan. Sekoita muut ainekset sekaan ja vaivaa yleiskoneella vähintään 10 minuuttia. Anna taikinan kohota puoli tuntia.

Jaa taikina 20 osaan ja pyörittele pyöreiksi tai pitkulaisiksi sämpylöiksi, käyttötarkoituksen mukaan. Laita sämpylät pellille ja kohota kaksinkertaisiksi 1 1/2 tunnin ajan. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.


Sämpylät täytimme hirven jauhelihasta paistetuilla pihveillä ja viipaloidulla mozzarellalla. Pihvit maustettiin vain suolalla ja mustapippurilla. Hirven jauhelihan sekaan sekoitin pienen määrän rasvaista possunjauhelihaa ja jos käytät pihveissä naudan jauhelihaa, kannattaa valita hieman rasvaisempi liha. Pihvit voi hyvin paistaa myös grillissä ja silloin kannattaa myös halkaistut sämpylät kuumentaa grillissä nopeasti. Lisäksi lusikoimme väliin persiljasta valmistettua pestoa ja tomaatti-punasipulisalsaa. 


Persiljapesto
2 ruukkua persiljaa
1 valkosipulinkynsi
1 1/4 dl öljyä
suolaa ja mustapippuria

Laita aineet kapeaan korkeaan astiaan ja surauta tasaiseksi tahnaksi.

Tomaatti-sipulisalsa
3 tomaattia
1 punasipuli, jos käytät kesäsipulia, 
voit pilkkoa mukaan myös varren.
1/sitruunan mehu tai 1 rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria

Halkaise tomaatit ja irrottele siemenet. Pilko tomaatti ja sipuli pieneksi kuutioiksi. Mausta sitruunanmehulla, sokerilla, suolalla ja ripauksella mustapippuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.