tiistai 22. toukokuuta 2018

Nokkosletut

Kun perheessämme mainitaan sana "lettu" kaikki höristävät korviaan ja tulevat toiveikkaana keittiöön katsomaan, olisiko moista herkkua jo tarjolla. Tällä kertaa yllätin perheen ja kipaisin kurkkaamassa takapihalla, olisiko siellä jo aineksia ruokapöytään. Olihan siellä, pikkuisia nokkosia oli runsaasti tarjolla! Keräsin nokkoset, huuhtelin ne lävikössä kylmällä vedellä ja keitin muutaman minuutin vedessä. Keittämisen jälkeen kaadoin nokkoset takaisin lävikköön, valutin kylmää vettä päälle ja rutistelin nokkoset kuiviksi.


Totta puhuen, olen melkoinen amatööri kun puhutaan villivihannesten käyttämisestä ruoanvalmistuksessa. Päättelin, että nokkonen on melko varma valinta ja tunnistan sen taatusti! Ja koska letut uppoavat perheessämme kaikille, aloitin nokkosruokien valmistuksen nokkosletuista. Jalona tavoitteena on laajentaa villivihannesten käyttöä ja tämä on hyvä aloitus sille tielle.


Tämä luonnon oma superfood sisältää reilusti rautaa ja C-vitamiinia. Nokkosta voi kerätä läpi kesän, kunhan valitsee pieniä lehtiä sillä isot lehdet saattavat maistua vähän kitkerälle. Ryöpättyä nokkosta voi mainiosti pakastaa pienissä erissä tai kuivattaa nippuina.

Nokkosletut
n. 2 dl ryöpättyjä nokkosia (1 litra nokkosia)
5 dl täysmaitoa
2 kananmunaa
1/2 tl suolaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sulatettua voita

voita paistamiseen

Hienonna ryöpätyt nokkoset. Sekoita keskenään maito, kananmunat, suola, jauhot, sulatettu voi ja nokkoset. Anna turvota puolisen tuntia ja paista letut voissa lettupannulla. Herkuttele puolukkasurvoksen kanssa tai ihan sellaisenaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.