torstai 3. toukokuuta 2018

Meze, pintxo, tapas tai antipasto!

Vietimme vappua Sinisessä talossa ystäväperheemme kanssa. Äkäinen nuhani vähäsen varjosti juhlatunnelmaa mutta ei onneksi latistanut sitä kokonaan. Vappuaattoa edeltävä viikonloppu mahdollisti sen, että saimme rauhassa valmistella tarjottavia etukäteen. Me lähdimme suunnittelemaan tarjottavia juuri sillä ajatuksella, että ainakin osan voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja varsinaiseen juhlapäivään jäisi vain viimeistely. Sekoittelimme iloisesti herkkuja eri maista alkupalapöytäämme.

Alkupalana oli erilaisia pieniä naposteltavia, joita oli alun perin tarkoitus napsia kuohuviinin kera heti kun vieraat saapuisivat. Esivalmistelusta huolimatta aikataulu järkkyi sen verran, että päätimmekin kattaa alkupalat pöytään ja syödä rauhassa.


Vapun pikkunaposteltavat
tonnikalaleivät tällä ohjeella
marinoituja oliiveja
uunissa paahdettua fetajuustoa
manchego- ja goudajuustoa
hummusta ja tsatsikia
juurileipää

Oliivien sekaan sekoittelin öljystä, sitruunanmehusta, valkosipulista ja basilikasta seoksen johon lisäsin vielä muutaman aurinkokuivatun tomaatin silputtuna. Oliivit köllöttelivät mausteseoksessa seuraavaan päivään. Fetajuusto valmistui kymmenessä minuutissa uunissa grillivastusten alla muutaman timjaminoksan kanssa.

Hummus
pari desiä liotettuja ja keitettyjä kik-herneitä
1 valkosipulinkynsi
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria 
savupaprikajauhetta, suolaa ja pippuria
jos pidät tahinista, lisää sitä mutta minä jätin sen pois. 

Käsittele kik herneet pakkauksen ohjeen mukaan tai käytä valmiiksi keitettyjä kik-herneitä. Laita kaikki aineet astiaan ja jauha sauvasekoittimella hienoksi. Jos hummus on kovin paksua, lisää sekaan vähän vettä.

Tsatsiki
300g turkkilaista jogurttia
1 pieni kurkku
1 rkl sitruunan mehua
2 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria

Raasta kurkku ja laita raaste siivilään. Sekoittele kurkkuraasteeseen vähän suolaa ja anna ylimääräisen nesteen valua pois. Sekoita aineet keskenään ja anna maustua kylmässä vähintään tunnin ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.