keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Riistaa paistina ja fileenä!

Pääsiäisemme alkoi lupaavasti kun Tytär ja Pikkuveli lähtivät Päämaistajan vanhemmille täysihoitoon ja me aikuiset risteilylle kaksin. Kaahasimme parin päivän päästä pääsiäisen viettoon lasten perässä. Ratkaisu oli varsin mainio, vastassa hyväntuulisia vanhempia olivat hyväntuuliset lapset, jotka olivat saaneet nauttia isovanhempien huolenpidosta täysin siemauksin.

Sinisen talon keittiö siirtyi pääsiäiseksi siis toiseen keittiöön. Talon puolesta löytyi pakkasen täydeltä riistaa ja siitä oli hyvä aloittaa pääsiäisen ruokien suunnittelu! Aloitimme yhteisen pääsiäisen vieton kypsentämällä muutaman peuranfileen uunissa. Toisena päivänä valmistimme aivan mainiota marinoitua hirvipaistia, jonka voimin meillä on juhlittu useammatkin juhlat. Silti siihen ei kyllästy koskaan.

Peuranfileet maustettiin suolalla ja pippurilla, ruskistettiin kuumalla pannulla ja laitettiin uuniin 125 asteeseen, siihen saakka kunnes sisälämpötila oli 58 astetta. Tällöin liha on vielä vähän punertavaa ja mehevää. Fileet lepäilivät folion sisällä puolisen tuntia ja tämän jälkeen leikkasin ne viipaleiksi vadille. Päälle lorottelin rosmariinivoita: sulatin kimpaleen voita kasarissa ja silppusin sekaan muutaman oksan rosmariinia. Pyörittelin rosmariinia voivaahdossa hetken ja kaadoin viipaloidun lihan päälle.

Paisti sai alkuun samanlaisen käsittelyn kuin fileetkin, mausteet, ruskistus kuumalla pannulla ja uuniin miedolle lämmölle. Paisti viipaloituun ohuiksi viipaleiksi ja marinoitiin yön yli. Kypsänä marinoitu liha on loistotarjottava juhliin, se tarjotaan kylmänä ja sen voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi. Alla oleva marinadin määrä riitti hyvin noin 1,5 kg lihapalalle.

Marinadi kypsälle paistille
1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamietikkaa
2 rkl muscovadosokeria
2 valkosipulinkynttä
1 chilipalko
kourallinen tuoreita yrttejä (timjamia, rosmariinia, basilikaa, ruohosipulia)
mustapippuria myllystä

Silppua valkosipulinkynnet, chilipalko ja yrtit. Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada lihaviipaleiden päälle. Anna maustua seuraavaan päivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.