lauantai 11. elokuuta 2018

Mansikkakakku

Keskikesällä syntyneen Pikkuveljen juhlissa on itseoikeutetusti tarjolla mansikkakakkua. Pikkuveljen ollessa pienempi, mansikkakku muotoiltiin rekan, junan tai dinosauruksen muotoon mutta tällä kertaa valmistin aivan perinteisen kermakakun. Tein pohjan gluteenittomista jauhoista "kaikkea saman verran" taktiikalla ja lopputulos oli tällä ainesuhteella oikein onnistunut.


Paistoin kakun irtopohjavuoassa. Voitelin vuoan voilla ja vuorasin vuoan leivinpaperilla. Voin avulla leivinpaperin saa pysymään hyvin kiinni vuoassa. Voitelin vielä leivinpaperinkin voilla, jotta kakku ei varmasti jäisi kiinni vuokaan.

Gluteeniton kakkupohja
6 kananmunaa
sokeria
gluteenitonta jauhoseosta, esim Semper
perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Riko kananmunat lasiin ja mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria. Mittaa kolmanteen lasiin gluteeniton jauhoseos ja perunajauho, jauhojen määrästä noin 1/4 on perunajauhoja. Sekoita jauhojen sekaan leivinjauhe. 

Kaada munat ja sokeri kulhoon ja vatkaa kunnolla vaahdoksi. Lisää vaahtoon pienissä erissä jauhoseos ja sekoittele varovasti. Kaada taikina vuokaan ja paista 160 asteessa noin 50 minuuttia. Testaa tikulla kakun kypsyyttä. Kun kakku on kypsää, tikkuun ei tartu taikinaa.

Gluteeniton kakkupohja on koostumukseltaan hieman "höttöisempää" kun tavallinen kakkupohja. Kakkua voi olla vähän hankala leikata, joten tein niin, että laitoin pohjan pakkaseen ja leikkasin pohjan neljään osaan hieman kohmeisena. Kohmeisen pohjan käsittely oli helppoa.

Kakku täytettiin raparperihillolla, vaniljakiisselin ja kermavaahdon sekoituksella ja mansikkasoseella.

Vaniljakiisseli
5 dl laktoositonta maitojuomaa
4 rkl maissitärkkelystä
1 vaniljatanko
1 rkl sokeria 
2 tl vaniljasokeria

Mittaa maito ja maissitärkkelys kattilaan. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet ja laita siemenet sekä tanko maidon sekaan kattilaan. Kuumenna seosta samalla sekoittaen kunnes se sakenee. Poista vaniljatanko ja lisää sokerit. Jäähdytä kiisseli vaikkapa vesihauteessa välillä sekoitellen. 

Kakun täytteeseen vatkasin 4 dl vispikermaa jonka sekoitin jääkaappikylmän vaniljakiisselin sekaan. Lisää tarvittaessa vähän sokeria tai vaniljasokeria täytteeseen. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.