perjantai 2. maaliskuuta 2018

Pullea, pulleampi, pitaleipä!

Pulleiden, pehmeiden ja mehevien pitaleipien salaisuutta en edelleenkään tiedä, sillä olen onnistunut pitaleipien tekemisessä vasta yhden kerran. Oliko tähtien asennot oikeat, pohjoistuuli riittävä vai vaikuttiko onnistumiseen mahdollisesti edellisiltana hartaudella juhlitut ystävättären tupaantuliaiset? Joka tapauksessa niin siinä kävi, että jokaikinen pitaleipä nousi uunissa pulleaksi ja pehmeäksi herkuksi. Pitaleivät leivoimme tällä ohjeella.

Puff, ihme on tapahtunut!

Kotimiehenä ollut Päämaistaja laittoi alkuillasta 1,5 kg possun kasleria leivinuuniin. Kasler kypsyi uunissa aamuun saakka, lähes 9 tuntia miedolla lämmöllä ja lopputulos oli ylikypsä ja pehmeä liha, josta valmistimme nyhtöpossua. Marinoimme kasleria ensin vuorokauden verran.

Marinadi
1 pieni pullo tummaa olutta
1 dl muscovado-sokeria
1/2 dl punaviinietikkaa
pari lorausta nestemäistä savuaromia
4 valkosipulinkynttä viipaloituna
2 tl kuivattua chiliä
suolaa ja pippuria

Marinoinnin jälkeen kasler laitettiin pataan. Päämaistaja lisäsi pataan pari-kolme desiä vettä ja muutaman oksan kuivattua rosmariinia. Pataan laitettiin kansi päälle ja liha sai muhia uunissa hyvän tovin. Sähköuunissa nyhtöpossua voi kypsentää 120 asteessa ainakin 4-5 tuntia, mieluiten vähän pidempäänkin. Liha revittiin parilla haarukalla silpuksi syiden suuntaisesti ja hukutettiin lopuksi kastikkeeseen:

Bbq-kastike
1/2 dl muscovado sokeria
tilkka vettä 
2 dl ketsuppia
1 rkl dijonsinappia
2 valkosipulinkynttä silputtuna
2 tl savupaprikajauhetta
1 rkl nestemäistä savuaromia
chilikastiketta oman maun mukaan
suolaa ja pippuria

Sulata sokeri vesitilkkaan, lisää muut aineet ja kuumenna nopeasti. Maista ja kaada nyhdettyjen possunlihojen päälle.

Tummasta sokerista, nestemäisestä savusta ja chilikastikkeesta
syntyy herkullinen bbq-kastike.
Täytteenä meillä oli lisäksi marinoitua kaalia, uunissa paahdettua paprikaa ja sipulia, pikkelöityä chiliä ja valkosipulikastiketta, joka sekoiteltiin tällä ohjeella:

150 g turkkilaista jogurttia
puolikkaan sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 valkosipulinkynttä silputtuna
ripaus sokeria
suolaa ja pippuria



2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.