sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Jälleen pataruokaa

Kun paikkakuntamme LähiValintaan tulee myyntiin karitsaa Reinin lihasta, ei voi muuta kun suunnitella illallisen sen mukaan. Kotimaista karitsanpotkaa! Vaikka juuri viime viikonloppuna oli pataruokaa, niin oli kuulkaa tänäkin viikonloppuna! Karitsanpotkat paistettiin voissa ja laitettiin pataan. Sekaan vihanneslaatikosta porkkanaa, palsternakkaa, sipulia, varsiselleriä, selleriä ja lanttua. Potkat muhitettiin ihanaksi punaviinissä reilun kuuden tunnin ajan. Lisäksi tarjolla oli Murun perunakakkusia.
Piiiitkäääään haudutetut karitsanpotkat
4 karitsanpotkaa
2 isoa sipulia
5 valkosipulinkynttä
varsisellerin varsi
palaset porkkanaa, lanttua palsternakkaa, selleriä
voita ja öljyä
1/2 plo punaviiniä
3 rkl mustaherukkahyytelöä
lihalientä
10 kpl kokonaisia mustapippureita ja rosepippureita
rakuunaa, timjamia, rosmariinia
suolaa

Paista karitsanpotkat padassa voi-öljyseoksessa ja siirrä hetkeksi odottamaan. Kuullota lohkotut sipuli, valkosipuli ja varsiselleri. Palastele juurekset ja lisää ne sipuleiden joukkoon. Laita karitsanpotkat takaisin pataan juuresten sekaan ja lisää punaviini, mustaherukkahyytelö, lihaliemi ja mausteet. Lihalientä voi olla sen verran että lihat lähes peittyvät. Laita pata uuniin 100 asteeseen ainakin kuudeksi tunniksi, lisätunnit eivät ole ollenkaan pahasta. Kun liha on hajoavan pehmeää, ota lihat varovasti pois padasta. Itse nappasin reippaasti kiinni luusta ja luu jäi käteen ja lihat pataan. Eli varoen. Siivilöi liemi ja keitä osaa siitä hetki kasaan, mausta tarvittaessa ja suurusta hieman. Säästä huikean makuinen loppuliemi, sen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

Kuvassa se potka, joka ei hajonnut atomeiksi pataan.

Murun perunakakkuset
500 g jauhoisia perunoita
70 g voita
2 rkl vanhanajan ryytisinappia
suolaa ja pippuria

Keitä kuoritut perunat ja survo survimella tai haarukalla hienoksi. Ruskista voi pannulla ja lisää se perunoiden sekaan. Mausta sinapilla, pippurilla ja suolalla. Sekoita massa tasaiseksi ja painele se voideltuihin vuokiin. Me käytimme muffinssivuokia ja ne toimivat tässä oikein hyvin. Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Irrottele kakkuset varovasti vuoista ja laita tarjolle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.