sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Laskiaisen hernekeitto

Aikataulusyistä laskiaisen hernekeitto lusikoidaan meillä laskiaissunnuntaina. Tytär oli aamupäivän ponihommissa, joten minulle jäi sopivasti aikaa haudutella keittoa myöhäiselle lounaalle. En mitenkään veny siihen, että saisin valmistettua arki-illalle eli laskiaistiistaille itse tehdyn hernekeiton ja juuri laskiaisena sen pitää olla itse tehtyä. Muulloin purkkihernekeitto on varsin hyvä mutta kerran vuodessa teen hernekeiton itse, alusta loppuun. Hernekeittoa kannattaa tehdä kerralla isompikin määrä, mekin saimme iloksemme lounasvieraan ja keittoa riitti hyvin vielä seuraavaksikin päiväksi!


Olen kuullut, että jotkut laittavat hernekeittoon joulukinkun jämät mutta meillä kinkku syötiin jouluna viimeistä murusta myöten, joten ostin palasen porsaan savulapaa, joka laitettiin kokonaisena mukaan kiehumaan herneiden kanssa. Lisäsin sekaan vähän raastettua porkkanaa ja hienonnettua sipulia. Hauduttelin miedolla lämmöllä pari tuntia välillä sekoitellen ja vettä lisäillen. Kun keitto alkoi sakenemaan, hernemassa painui kattilan pohjalle ja meinasi palaa pohjaan, sekoittelusta huolimatta. Ratkaisin ongelman lykkäämällä koko komeuden uuniin 150 asteeseen kansi päällä.  Annoin olla tunnin verran ja otin lihan pois kattilasta ja paloittelin lihan. Lisäsin lihapalat takaisin kattilaan ja maustoin meiramilla, sinapilla ja suolalla. Soppa sai hautua uunissa miedolla lämmöllä vielä tunnin.

Ranskalainen hernesosekeitto Creme Ninon, resepti löytyy esimerkiksi täältä pienellä sampanjalisällä on myös oikein hyvää ja käy kyllä vähän fiinimpään laskiaisen juhlintaan mutta ei korvaa meillä laskiaisen perinteistä hernekeittoa. Creme Ninon sopii hyvin vaikkapa uuden vuoden juhliin tai sen voi valmistaa kesällä tuoreista herneistä. Sitä paitsi Creme Ninon on loistava tekosyy juoda samppanjaa tai kuohuviiniä, keittoonhan sitä kuluu vain loraus! Palataan tähän kuitenkin vasta kesällä, nyt herkutellaan perinteisellä hernekeitolla!


Hernekeitto
1 kg kuivattuja herneitä
n 3 litraa vettä

Huuhtele herneet lävikössä ja laita kattilaan. Lisää vettä niin, että herneet peittyvät ja liota herneitä 10 tuntia huoneenlämmössä.
Laita herneet kiehumaan. Kun herneet kiehuvat, kuori muodostuva vaahto pois. Lisää keittoon:

2 sipulia silputtuna
2 raastettua porkkanaa
reilu puoli kiloa porsaan savulapaa palana

Hauduttele ja lisää tarpeen mukaan vettä. Muista sekoittaa välillä, ettei keitto pala pohjaan ja huolettoman sopankeittäjän hernekeiton voi hyvin kypsentää uunissa.  Kun herneet ovat kypsiä (aikaa menee ainakin pari tuntia, lisätunnit ovat vain hyvästä) ota liha pois keiton joukosta. Paloittele liha sopivan kokoisiksi paloiksi ja laita palaset keittoon. Lisää samalla:

2 tl meiramia
mustapippuria myllystä
sinappia maun mukaan 
suolaa

Anna hautua vielä ainakin puoli tuntia.

Hernekeiton kanssa oli tarjolla hienoksi silputtua sipulia ja tietysti Turun sinappia!

Jälkiruokana söimme laskiaspullia, ehdottomasti hillolla ja kermavaahdolla. Kun olin lapsi, laskiaispullat syötiin isovanhemmillani keittolautaselta siten, että laskiaispullan ympärille kaadettiin lämmintä, vaniljasokerilla maustettua maitoa. Lämmin maito ei saanut perheessämme kovin laajaa kannatusta joten me ahmimme pullat aivan sellaisenaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.