lauantai 10. helmikuuta 2018

Tatinin tätsyjen omenatorttu

Tarte Tatinin historiasta liikkuu useita eri versioita alkaen lattialla tipahtaneesta piiraasta, hellalle kärähtäneistä omenoista ja omasta suosikistani: unohtuneesta piirastaikinasta. Oli miten oli, Tatinin sisarukset loivat yhden legendaarisimmista ja herkullisimmista jälkiruoista, mitä voi kuvitella. Ainekset ovat yksinkertaiset: voita, sokeria, jauhoja ja omenoita. Piiraassa voi käyttää mainiosti myös valmista voitaikinaa mutta toisaalta, taikina on tosi helppoa tehdä itse. Piiraan valmistukseen tarvitaan pannu, jonka voi laittaa uuniin. Jos sinulla ei ole sellaista, tee kinuskinen omenatäyte paistinpannulla, kaada piirakkavuokaan ja laita päälle kaulittu voitaikina. Lämpöisen omenpiirakan seuraksi sopii hyvin vaniljajäätelö. Me herkuttelimme piiraan ihan sellaisenaan!


Tarte Tatin
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
75g voita
1/2 dl vettä

Kuutio voi ja lisää se jauhojen ja sokerin joukkoon. Nypi ryynimäiseksi ja lisää vesi. Sekoita tasaiseksi ja laita taikina kylmään.

6-7 kirpsakkaa omenaa
75 g voita
1 dl sokeria
kanelia

Kuori ja lohko omenat. Laita valurautapannuun (jonka voi laittaa uuniin) voi ja 3/4 dl sokeria. Kuumenna ja sekoittele kinukimaiseksi. Laita omenalohkot kinuskin päälle ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 min, kunnes omenat vähän pehmenevät. Ripottele päälle loput sokerista ja kaneli. Kauli taikina ja nosta taikinalevy omenoiden päälle. Ujuta taikinaa haarukan avulla myös reunoille ja pistele taikinalevyä haarukalla. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.