lauantai 24. helmikuuta 2018

Sinunkaupat leivinuunin kanssa!

Päämaistaja lämmitti viime sunnuntai-aamuna hetken mielijohteesta leivinuunin. Meillä on olohuoneessa takka, jonka yläpuolella on leivinuuni ja tämä on yksi asia, johon pari vuotta sitten tässä talossa ihastuin suuresti! Leivinuunin käyttöä on muutaman kerran harjoiteltu ja sen kanssa on tehty varmaan kaikki mahdolliset aloittelevan leivinuuninkäyttäjän virheet. Lisäksi alla oleva takka aiheutti vähän päänvaivaa, kunnes keksimme, että myös takassa pitää polttaa pesällinen puuta samaan aikaan kuin leivinuunissakin. Näin toimimalla lämpö ei karkaa niin nopeasti leivinuunista vaan uuni jäähtyy hitaasti. Vaikka leivinuuni on todella kuuma, lämpö on jollain tavalla lempeämpää kuin sähköuunissa. Leivinuunin kanssa on oltava malttia: uuni on lämmitettävä riittävän kuumaksi ja toisaalta maltettava odotella sopivaa lämpötilaa valmistettavan ruokalajin mukaan.


Jos olisin ollut oikein Kätevä Emäntä, niin tokihan minulla olisi ollut pari pellillistä pullaa paistettavaksi uunin ollessa kuumimmillaan! Uunin jäähtymistä odotellessa, improvisoimme nopeasti muutaman valmistettavan ruokalajin jo suunnitellun lisäksi. Varsinainen sunnuntain päivällinen oli possunfilettä, lohkoperunoita ja paahdettua sipulia. Possunfileen ohje on mukaeltu Sikke Sumarin kirjasta Rakastan ruokaa! Tämän lisäksi uuniin laitettiin jo blogissakin nähty kaalilaatikko, kokonaiset keltajuuret ja Peppi Pitkätossun voimavuoka (spagetti-jauhelihavuoka, pelastaa kaikki ne maailman arkipäivistä, kun ruoanlaitolle ei ehdi suoda ajatustakaan). Yöksi uuniin laitettiin vielä puuro hautumaan.

Onnistumisen ilo oli tällä kertaa aivan suunnaton! Tähän saakka jokainen yritys valmistaa siinä ruokaa on päättynyt loppujen lopuksi sähköuunin lämmittämiseen ja aterian viimeistelyyn siellä.
Mutta nyt, vaikeuksien kautta voittoon! Leivinuuni lämpenee varmasti taas tänäkin viikonloppuna, kun pakkasiakin riittää!

Possunfilettä leivinuunissa
2 possun sisäfilettä
1 dl soijaa
2 rkl persillade-mausteseosta
2 dl kuohukermaa
1 tl dijon-sinappia

Sekoita soija ja persillade keskenään ja laita possunfileet siihen marinoitumaan puoleksi tunniksi. Paista possunfileisiin pannulla kaunis pinta ja laita fileet pataan. Laita padan pohjalle vähän vettä ja  muutama rosmariininoksa (kuivatut oksat käyvät hyvin). Laita lihaan paistomittari ja laita pata noin 160 asteiseen uuniin. (Sähköuunissa lämpötila olisi alhaisempi mutta leivinuunissa en uskaltanut odottaa enempää, ettei uuni jäähdy liikaa) Laita kypsennyksen loppuvaiheessa pataan purkillinen kuohukermaa ja ota pata pois uunista mittarin näyttäessä 65 astetta. Kääri liha folioon ja valmista sillä aikaa liemestä kastike. Nappaa rosmariininoksat pois, lisää sinappi ja suurusta halutessasi vähän. Viipaloi liha.
Lohkoperunat ja paahdetut sipulilohkot
1 kg perunoita
kuivattua rosmariinia
loraus oliiviöljyä
suolaa
3 isoa sipulia

Pese perunat hyvin, niitä ei tarvitse kuoria. Lohko perunat ja levitä pellille tasaisesti. Pirskottele päälle öljy sekä mausta suolalla ja rosmariinilla. Sekoittele. Kuori ja lohko sipulit reiluiksi lohkoiksi ja laita ne samalle pellille perunoiden kanssa. Laita pelti uuniin samaan aikaan lihan kanssa ja kääntele perunoita muutaman kerran paistamisen aikana. Kokeile kypsyyttä haarukalla, me pidimme perunoita uunissa noin 40 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.