sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Ranskalainen lihapata

Pataruokien helppous perustuu mielestäni siihen, että padan voi laittaa aamulla uuniin ja nälän yllättäessä ottaa pois. Ilman mitään turhia kikkailuja on höyryävän pehmoinen pataruoka valmis. Tämä lihapata on kuitenkin sen verran herkullinen, että joitain kertoja vuodessa jaksan vahtia ja lisäillä raaka-aineita kesken kaiken.

Pata on saatu vuosia sitten Päämaistajan äidiltä joululahjaksi. Pata on meillä todella paljon käytössä, siinä valmistuvat tietysti erilaiset pataruoat mutta niiden lisäksi myös esimerkiksi Thaimaalainen kanakeitto (jonka reseptin kehittelin eräänä erityisen sitkeänä flunssa-kautena, ainoa mikä piti nuhaiset nenät auki). Myös padan koko on sopiva, sydäntäni särkee pitää uunia tuntikausia päällä vain yhtä ruokaa varten, joten pataan pitää mahtua reilu määrä kerralla kypsennettäväksi.

Me nautiskelemme padan juurisämpylöiden kanssa mutta lisäkkeeksi voi aivan hyvin keittää vaikkapa riisiä.

Kypsän padan sekaan ripottelin viime syksynä pakastettua lehtipersiljaa.


Ranskalainen lihapata
3 isoa sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 kg paistia, meillä oli hirven mutta naudanpaisti käy myös oikein hyvin.
voita
öljyä
4 rkl vehnäjauhoja
1 plo punaviiniä
laakerinlehtiä
timjamia (tuoretta muutama oksa tai hyppysellinen kuivattua)
rasia herkkusieniä
1 munakoiso
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori sipulit ja leikkaa valkosipulit viipaleiksi ja keltasipulit lohkoiksi. Kuutioi paisti ja pekoni.
Paista lihat padassa, siirrä hetkeksi syrjään ja paista pekonit ja sipulit, siirrä nekin odottamaan.
Laita pataan lisää voita ja ruskista siinä vehnäjauhot. Lisää viini erissä samalla sekoittaen, äläkä säikähdä liilaa väriä, se tummuu kyllä kypsennyksen aikana. Laita lihat ja pekoni-sipuli takaisin pataan ja peitä pata kannella. Kypsennä reilu tunti.
Viipaloi sienet ja kuutioi munakoiso. Paista kuumalla pannulla kunnes sienistä ei irtoa enää nestettä ja munakoiso on saanut vähän väriä pintaansa. Lisää sienet ja munakoiso pataan ja jatka kypsennystä ainakin toinen tunti. Kypsennysaika riippuu lihasta, kypsyyttä ja mureutta kannattaa välillä kokeilla lihapalasta. Lisää tarvittaessa vähän kuumaa vettä, ettei pata kuivu liikaa.
Mausta pata lopuksi suolalla ja pippurilla. Lehtipersiljan sijasta pinnalle voi ripotella hienonnettua purjoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.