sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Blinit

Rakastan blinejä. Blinit tulevat meille heti joulun jälkeen ja tuovat mukanaan lupauksen keväästä. Joinain erittäin kuormittavina vuosina blinit on nautittu ravintolassa mutta tänä talvena niitä on paisteltu kotona jo pariinkin otteeseen. Meillä blinien kanssa nautitaan siian-, tai muikunmätiä, smetanaa ja punasipulia. Vaihtoehtona on lisäksi savuporotahna, kylmäsavulohitahna tai suolakurkkuutiot hunajan kera. Suosikkini on kuitenkin vuodesta toiseen mäti, smetana ja sipuli.



Blinitaikina tehdään meillä tällä ohjeella.
4 dl täysmaitoa 
20 g hiivaa
2 1/2 dl tattarijahoja
3 dl vehnäjauhoja
3 munaa
3 rkl sulatettua voita
1 1/2 dl olutta
1 tl suolaa

Lämmitän aamulla maidon kädenlämpöiseksi ja liotan hiivan maitoon. Lisään puolet molemmista jauhoista ja peitän leivinliinalla. Iltapäivällä erottelen kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Keltuaiset lisään kuplivaan seokseen. Lisään taikinaan loput jauhoista, sulatetun voin, oluen ja suolan. Lopuksi lisätään vaahdotetut valkuaiset, varovasti nostellen. Blinit paistetaan valurauta- tai blinipannulla runsaassa voissa. Tästä taikinasta tulee 10 reilunkokoista bliniä.

Savuporotahna
100 g kuutioitua savuporoa
100 g savuporotuorejuustoa
1/2 dl kuohukermaa vaahdotettua
mustapippuria myllystä
silputtua persiljaa

Vaahdota kuohukerma
Silppua persiljaa
Sekoita aineet keskenään.

Savulohitahna
150 g kylmäsavulohta 
100 g ruohosipulituorejuustoa
1/2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
mustapippuria myllystä
silputtua tilliä

Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi.
Vaahdota kuohukerma
Silppua tilli
Sekoita aineet keskenään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.